logo

Тернопільська міська

Дитяча комунальна лікарня

Гаряча лінія працює з 9-00 до 14-00
+38 (0352) 52-34-98
Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь

Організація у сім'ї харчування дітей, що відвідують ДДЗ

Раціональне харчування - найважливіша умова збереження життя й здоров'я людини. Особливо велику роль воно  відіграє  в дитячому віці, коли інтенсивно протікають процеси росту й розвитку. Правильна організація харчування впливає на позитивний фізичний і нервово-психічний розвиток дитини, підвищує опірність організму до захворювань.
  Залучення батьків  дітей, що відвідують дошкільні заклади  до участі в організації раціонального харчування, допомагає збалансувати і поповнити харчування дитини в домашніх умовах.  Більшість батьків вдома намагаються доповнити харчування дітей ввечері пиріжками, тістечками, сардельками, ковбасою, або ж  погодувати дитину повноцінним обідом, замість легкозасвоюваної вечері - це все шкодить дитячому організму. В  період сну процеси травлення вповільнюються і жирна чи солодка їжа, прийнята під час вечері, на довгий час затримується в травному каналі, що призводить до накопичення лишнього жиру та  недоокислених речовин, які затрудняють обмін  речовин, а з часом ведуть і до різноманітних захворювань.

 Батькам слід включати в  раціон харчування продукти багаті білками тваринного походження: молоко,  сир, рибу, яйця, багаті рослинним білком - бобові (горох, квасолю, сою), в них багато вітамінів групи В, вітамін Е і обов’язково фрукти, овочі, соки, щоб доповнити денне харчування  в садочку вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами.  Дуже цінні для дитячого організму молочнокислі продукти. Важлива їхня властивість -  пригнічення процесів гниття в кишечнику, зменшення   бродіння і газоутворення, покращення функції підшлункової залози, виділення жовчі, регуляція моторної і секреторної функції травного каналу, нормалізація функціонального стану  шлунку. Високу біологічно-харчову цінність має сир кисломолочний - вітаміни, мінеральні речовини, які він містить, сприяють засвоєнню білка в організмі, покращують зір, впливають на кровотворення. Сир - гарне джерело легкозасвоюваного кальцію. Дитина в тиждень має з'їдати 250 - 350 грам сиру. Потрібно привчати дітей пити молоко, кефір з хлібом (підвищується амінокислотний вміст їжі).  Ковбасні ж вироби дітям дають тільки після 2 років (50 гр.), а старшим - 100 гр. Незважаючи на гарні смакові якості ковбасних виробів включати часто їх в раціон харчування не бажано.

Щоб збагатити дитячий організм вітамінами в зимово-весняний період потрібно вживати капусту, зелену цибулю, чорну смородину, відвар шипшини, цитрусові, яблука, свіжовіджаті і консервовані соки, а також  продукти, багаті на вітамін А (морква, яловича печінка)

Починаючи з раннього віку дітям необхідно прищеплювати корисні звички і навички, пов'язані з їжею. При правильному вихованні трирічна дитина повинна їсти самостійно, не відволікаючись і не вередуючи. Необхідно, щоб у дитини виробилось вміння жувати неспішно, із закритим ротом. Якщо у дитини поганий апетит, не слід підвищувати голос на неї або обіцяти «нагороду», розповідати казки, розважати її щоб вона поїла. Від подібних заходів «заохочення» апетит не поліпшується, а травлення погіршується.

матеріал підготувала лікар-педіатр дошкільного відділення Биц І.В.

Читайте також

Контакти

Наша адреса:

Комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня»

46002 Україна. м. Тернопіль вул. Клінічна 1а, 
(зупинка  «Обласна лікарня» проспект С.Бандери) 

E-mail: miskdut@ukr.net
Адміністратор сайту tmdl@ukr.net

 

 

«Здорові дітки - щасливі мами, щасливі мами - міцна сім'я!»