logo

Тернопільська міська

Дитяча комунальна лікарня

Гаряча лінія працює з 9-00 до 14-00
+38 (0352) 52-34-98
Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь

Чи варто дитині їсти гриби?

Чи варто дитині їсти гриби?

З грибів готують різноманітні смачні страви. Багато людей люблять збирати їх самі, солити, маринувати, смажити, робити грибні пироги. Але це не найлегша для шлунка їжа. Крім того, вони можуть викликати важке отруєння. Можна готувати грибні страви дитині? Більшість фахівців вважає, що чим пізніше малюки познайомляться з ними, тим краще. У всякому разі, включати їх в дитячий раціон до 2 років категорично забороняється. Дитині старшого віку гриби можна давати лише у вигляді супу. У солоному і смаженому вигляді вони шкідливі.

Чим корисні гриби?

Гриби - це джерела вітамінів A, C, PP групи B. У них міститься багато цінних мікроелементів: кальцій, натрій, залізо, калій, фосфор та інші. Вони багаті білками, жирами, вуглеводами, амінокислотами. Тут є речовини, необхідні для підвищення імунітету, покращення обміну речовин. Велика частина корисних речовин знаходиться в капелюшках. Ніжки практично не мають живильної цінності. До того ж в них міститься хітин, груба клітковина, яка не перетравлюється в шлунку людини.

Проте: Білок курячого яйця засвоюється в організмі на 99%, білок, який міститься в яловичині - на 75%, а білок грибів – тільки на 3%. Тому, щоб отримати достатню кількість білка, треба з'їсти їх стільки, що це може призвести до отруєння.

В чому шкода грибів?

Батьки мають право самі вирішувати, з якого віку давати гриби дитині. Тільки при цьому слід враховувати шкідливий вплив їх на організм малюка:

  1. Хітин є перешкодою для засвоєння поживних речовин. Крім того, він може посилювати алергічну дію інших продуктів.
  2. Грибами легко отруїтися. У багатьох з них є вкрай отруйні двійники: помилкові опеньки, помилковий білий (так званий сатанинський). Тому годувати дитину грибами, зібраними самостійно, особливо небезпечно.
  3. Тіло грибів має пористу структуру, тому вони, як губка, вбирають шкідливі речовини з ґрунту і пилу, що значно підвищує їх токсичність.

Перед приготуванням страв лісові гриби рекомендується відварювати 3 рази по 15 хвилин, зливаючи воду. Це допомагає позбутися від поглинених ними хімічних речовин. Але отрути при тепловій обробці не руйнуються. А ось харчова цінність після такого відварювання значно знижується.

Правила вживання і приготування грибів:

Рекомендується готувати дітям тільки гриби з найменшим вмістом грубого білка, вирощені фабричним способом. До них відносяться печериці та гливи. При цьому необхідно дотримувати наступні правила:

  • не можна використовувати гриби, куплені на ринку, так як немає впевненості, що вони зібрані в екологічно чистій місцевості;
  • великі гриби потрібно дрібно різати, а дитину треба навчити ретельно пережовувати їх: так вони швидше будуть перетравлюватися в шлунку;
  • не рекомендується давати дитині солоні, мариновані гриби, так як в них містяться сіль і оцет;
  • при смаженні утворюється велика кількість канцерогенів, тому смажені гриби малюкам не дають;
  • вводити в раціон їх можна не частіше 1-2 разів на тиждень, невеликими порціями у вигляді супу або соусу, який можна їсти з гречаною кашею, картопляним пюре без додавання олії.

З питання про використання грибів в дитячому харчуванні немає єдиної думки навіть серед фахівців. Багатий вміст корисних речовин, смакові якості, а також традиції їх широкого вживання в їжу - це плюси. Але і мінусів чимало. Головним з них є підвищена ймовірність отруєння.

Проте більшість лікарів дітям до 12-13 років взагалі не рекомендують вживати гриби, бо лише в цьому віці в організмі людини остаточно формується такий фермент, як тригалоза, який сприяє перетравлюванню грибів. Не варто забувати й про те, що за однакової кількості вживаних грибів у дитини на кілограм ваги тіла доводиться вища концентрація токсину, ніж у дорослого. Крім того, гриби мають посилену абсорбуючу дію, через що, як губка, вбирають усі токсини із забрудненого довкілля, завдяки чому цей продукт завдає неабиякого "удару" по життєво важливих органам людини: печінці, нирках та серцево-судинній системі.

 

матеріал підготували: Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії  І.Д. Чорнота

та лікар-анестезіолог Н.В. Ракуш

Читайте також

Контакти

Наша адреса:

Комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня»

46002 Україна. м. Тернопіль вул. Клінічна 1а, 
(зупинка  «Обласна лікарня» проспект С.Бандери) 

E-mail: miskdut@ukr.net
Адміністратор сайту tmdl@ukr.net

 

 

«Здорові дітки - щасливі мами, щасливі мами - міцна сім'я!»